Plus de rendement grâce à un conteneur spécial pour la culture des tulipes
Schiphorst Transport- en Opslagtechniek

Meer opbrengst dankzij speciale container voor de tulpenteelt

In nauwe samenwerking met de Nederlandse tulpenproducent Mopabloem en Agrifirm-GMN heeft de bekuplast Group een unieke kunststof bak ontwikkeld voor de teelt van tulpen. Met de nieuwe prikbakken verhoogt Mopabloem de opbrengst met 20%.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vorig jaar besloot Mopabloem de haalbaarheid van volledig geautomatiseerd planten te onderzoeken. Coen Haakmann, manager operations bij Mapobloem, vertelt: “Wij hebben uitgebreid gecalculeerd en kwamen tot de conclusie dat we met onze standaard plantmachines van 40×60 cm niet rendabel volautomatisch zouden kunnen planten. Dit bracht ons op het idee om onze prikbakken aan te passen.” Samen met prikbakkenleverancier Agrifirm-GMN werd dit idee concreet gemaakt. John Vriend van Agrifirm-GMN legt uit: “We herkenden meteen de omvang van deze uitdaging. We kwamen tot de conclusie dat we een technische partner nodig hadden.”
In een intensief traject hebben Mopabloem, Agrifirm-GMN en de bekuplast Group gezamenlijk een nieuw model prikbak ontwikkeld. De afmetingen van de unieke bakken bieden met 860×630 mm meer ruimte voor tulpenbollen van verschillende maten. Na het sorteren worden de bollen geprikt op kleine prikkers onderin de prikbak. Dankzij de geoptimaliseerde steekvorm is het plantoppervlak van de nieuwe bakken aanzienlijk vergroot. De bollen blijven in de bak totdat de tulpen worden geoogst. De opengewerkte structuur van de bak zorgt voor een optimale luchtcirculatie en temperatuurbeheersing in de koelcellen, waar ze rusten voordat ze de kas in gaan. In dezelfde bak worden de bollen ook bewaterd. Hiervoor zijn de prikbakken voorzien van een wateroverloop. Een sprinklerinstallatie besproeit de tulpenbollen van boven naar beneden in de stapel. Om het hoge gewicht van de waterhoeveelheden te kunnen weerstaan, zijn de prikbakken op de meest kwetsbare punten extra verstevigd.
Nadat de tulpen zijn geoogst, worden de duurzame en eenvoudig te reinigen kunststof bakken volautomatisch gereinigd en opnieuw gevuld met tulpenbollen. In totaal zijn er bij Mopabloem 75.000 prikbakken in gebruik. Met de efficiëntere bollenbakken heeft Mopabloem haar capaciteit kunnen vergroten van 65 naar 80 miljoen tulpen per seizoen. Dit komt overeen met een hogere opbrengst van ca. 20%.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht