Transport & Logistics biedt De Vlaamse Waterweg volop netwerkkansen
De Vlaamse Waterweg nv stimuleert het goederentransport via de binnenvaart, staat in voor de waterbeheersing en versterkt de aantrekkelijkheid van de waterwegen voor recreatie, toerisme en natuurbeleving. De stand op Transport & Logistics 2024 focust vooral op de bijdrage van de waterwegen aan de economie, de welvaart en de leefbaarheid van Vlaanderen.
Voor het toenemende belang voor transport over de binnenwateren zijn diverse argumenten aan te brengen. Economische en ecologische. Tegen die achtergrond wil De Vlaamse Waterweg zichzelf profileren als ‘betrouwbare partner voor een slim, veelzijdig en welvarend waterwegennet’. Els T’Kindt (accountmanager regio West) vertelt waarom Transport & Logistics 2024 in Gent, in combinatie met Empack en Logistic & Industrial Build uitgesproken netwerkopportuniteiten inhoudt.
Wie is en wat doet De Vlaamse Waterweg?
De Vlaamse Waterweg is een verzelfstandigd overheidsagentschap en telt 1.250-tal medewerkers. “Wij organiseren onze werking volgens regio’s,” zo verduidelijkt Els. “Regio West omvat de bevaarbare waterwegen van Oost- en West-Vlaanderen die niet getijdegevoelig zijn. We onderhouden en ontwikkelen de waterweginfrastructuur, zorgen voor de waterbeheersing en bevorderen de modal shift naar binnenvaart als duurzaam transportkanaal.
Als accountmanager sta ik ten dienste van de binnenschippers enerzijds en van de bedrijven-verladers die hen aansturen anderzijds.” Bedrijven die de binnenvaart (willen) gebruiken kunnen dus een beroep doen op De Vlaamse Waterweg bij de meest uiteenlopende vragen. Denk bijvoorbeeld aan het bekomen van een (eigen) kade, het gebruik van een openbare kade maar ook rond watercaptatie, het bijsnoeien van bermen langs de kade enz. Het voornaamste doel is om ondernemingen te ondersteunen, die de binnenvaart duurzaam en efficiënt willen integreren in hun logistieke keten.
Waarom neemt De Vlaamse waterweg deel aan Transport & Logistics?
“Met onze aanwezigheid op Transport & Logistics 2024 in Gent, willen we vier doelstellingen realiseren,” aldus Els. “De missie van De Vlaamse Waterweg om de binnenvaart als vervoersmodus te promoten, vormt vanzelfsprekend de eerste en voornaamste. Met een stand op de beursvloer creëren we kansen om te netwerken met onze bestaande en potentiële stakeholders. Dat is een werk van informeren en overtuigen, maar ook van polsen naar de mogelijke obstakels om in te zetten op de binnenvaart. Wanneer we een bepaalde tendens opmerken kan ons dat inspireren tot innovatieve initiatieven ten voordele van verschillende bedrijven. De vierde en laatste doelstelling is het verstrekken van beleidsinformatie. Zo zijn er bijvoorbeeld recente verplichtingen met betrekking tot ontgassen op de waterwegen.” Voor de editie in Flanders Expo verkreeg de stand van De Vlaamse Waterweg een strategische plaats tegenover die van North Sea Port. Dat opent perspectieven voor uitwisselingen, synergieën, kennismakingen met relevante personen…